Lipoedeem

Lipoedeem betekend letterlijk een ophoping van vocht en vet. Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en de benen. Opvallend hierbij is dat de voeten slank blijven. Bij lipoedeem is het aantal vetcellen in het weefsel te groot. Omdat er niet echt sprake is van oedeem is de term lipohypertrofie meer op zijn plaats. Door het grote aantal vetcellen kan er druk ontstaan op de bloed- en lymfevaten, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht.
Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting en sneller blauwe plekken. Vaak is men zich dit niet eens bewust.

Hoe kunt u lipoedeem herkennen?

Mensen die lipoedeem hebben, weten het vaak zelf niet. Daarnaast is het heel moeilijk te diagnosticeren voor artsen. Dit heeft tot gevolg dat mensen vaak pas in een later stadium bij een oedeemfysiotherapeut komen. Wat er tot nu toe bekend is, is dat het vrijwel alleen vrouwen betreft en dat de momenten waarop het lipoedeem tot uiting komt vaak rond de puberteit/eerste menstruatie, tijdens of na zwangerschap en menopauze is. Deze vrouwen hebben vaak te kampen met overgewicht en hebben allerlei diëten al geprobeerd, zonder het gewenste resultaat. De heupen/billen en benen blijven vaak buiten proportie in verhouding met het bovenlichaam. Andere klachten zoals, moeheid, snel blauwe plekken en pijnlijk bij aanraking zijn zeer herkenbaar. In stadium een kan je spreken van hele lichte cellulitis en bij stadium twee wordt er al gesproken over grovere cellulitis, stadium 3 heeft gedeformeerde vetzakken, wat vaak duidelijk zichtbaar is.

Wat te doen bij lipoedeem?

Lipoedeem gaat niet vanzelf over. De behandeling bij lipoedeem zal zoveel mogelijk bestaan uit voorlichting, advies, massagetechnieken en compressie om het eventuele lymfoedeem en de vochtophoping te verminderen. Daarnaast krijgt u begeleiding bij het aanleren van juiste houdingen en bewegingen en kunnen therapeutisch elastische kousen aangemeten en geleverd worden. Waar nodig is er een nauwe samenwerking met podotherapeut en diëtiste.

Wilt u meer informatie over Oedeemfysiotherapie?

Vraag het Marloes Hartgerink, geregistreerd therapeut manuele lymfedrainage.